DXP 20210713 097 5373 LR
DXP 20210713 080 5271 LR

Column over Esther Vergeer

Geschreven door Elle van de Wetering die te gast was bij het zomerevenement

Wat een veerkracht.
Wat een doorzettingsvermogen.
Ze accepteert wat het leven haar brengt en kiest vervolgens voor de beste weg.
Zij verstaat de kunst van het leven!

Onlangs was er voor het eerst in lange tijd weer een bijeenkomst met AANtWERK. Een MVO platform waar Weener XL mede oprichter van is. Een groot aantal leden en organisaties uit de regio is aangesloten. Dit alles om inclusief ondernemen te bevorderen en goed te faciliteren. Hoofdspreker was Esther Vergeer. Voormalig paralympiër en rolstoeltennisspeelster.

470x op rij onverslagen
En als je dan bedenkt welke drempels zij heeft moeten overkomen. Diep respect voor deze vrouw.

Op haar 8ste werd ze wakker op de operatietafel. Door een medische misser belandde ze in een rolstoel. Dikke vette dwarslaesie. Vanaf dat moment stond haar leven in het teken van revalideren en zelfredzaam worden.

Sleutelrol ouders

Haar ouders vonden dat ze net als andere kinderen gewoon naar school moest met eigen vervoer. Voor haar dus niet met de fiets, maar met een rolstoelbike.

Onafhankelijkheid voor zelfrespect

Toen ze 11 was, kon ze zichzelf inmiddels volledig redden in dagelijkse zaken: douchen, zich goed aankleden en gereedmaken voor de dag. Tijdens haar revalidatieproces kwam ze in contact met sport. En dit veranderde haar leven voorgoed.

“Ik zal nooit vergeten toen de bondscoach van tennis kwam kijken en mij complimenteerde: ‘Je hebt talent’. Lange tijd lag vooral de focus op wat ik niet meer kon. Dit compliment veranderde mijn leven voorgoed. Want ik werd (weer) aangesproken op mijn kracht. Dit werd mijn nieuwe drive…”


“De sport gaf mij m’n zelfrespect en vertrouwen in mezelf terug.”

De rest is geschiedenis, want ze zette een carrière neer als topsporter.

Ook privé kreeg ze veel voor haar kiezen. Toen ze zwanger wilde worden, kreeg ze te horen dat dit te gevaarlijk was. Via een omweg – uiteindelijk een draagmoeder in Canada – heeft ze haar wens in vervulling kunnen brengen: een gezond dochtertje, genetisch helemaal van haar en haar man.

Diagnose kanker

Nog in de roes van haar moederschap kreeg ze de diagnose borstkanker. “Een feit waar ik mee moest dealen. Oké en wat is dan de oplossing?” Gelukkig bleek haar kanker goed te behandelen en inmiddels heeft ze ook deze mega-drempel overwonnen.

“Werk maken waar je hart heen gaat”

Haar dochtertje is nu 2 jaar oud. Toen dit meisje leerde lopen, herkende ze veel van zichzelf in haar terug. 110 keer op een dag vallen en toch weer opstaan en doorgaan. Ze moedigt anderen aan om opnieuw naar die kinderlijke drive op zoek te gaan. Grenzen verleggen en doorgaan. Ook als het lijkt alsof het niet lukt.

“Je mag ontzettend balen en daar verdrietig over zijn. Maar wees je ervan bewust dat er altijd een moment komt dat je een keuze kunt maken.”

“Ga opnieuw op zoek naar situaties waaruit jij vertrouwen kunt halen.”


Vraag gewoon wat iemand nodig heeft

Ook heeft ze nog een tip: "Vul niet voor iemand in een rolstoel in wat hij/zij wel of niet nodig heeft. Vraag het gewoon, in plaats van dat je het invult. En niet bagatelliseren, zoals: ik heb ooit een keer mijn been gebroken en zat toen een tijdje in een rolstoel."

Esther raakte me diep met haar verhaal. Ze maakte van haar handicap haar kracht. Ik gun elke burger die een beroep moet doen op de dienstverlening bij WXL de drive van Esther. Alleen helaas bestaat daar geen toverformule voor die je zomaar op iedereen kunt loslaten. Hoe kweek je veerkracht en doorzettingsvermogen? En hoe houd je vertrouwen als je omgeving dit bijvoorbeeld niet doet?

Stof tot nadenken....

Elle van de Wetering
Communicatiemedewerker Weener XL

DXP 20210713 158 5652 LR

Het zomerevenement in 3 minuten

DXP 20210713 160 5667 LR

Dagvoorzitterschap & podiumgasten

DXP 20210713 031 5062 LR

Dagvoorzitter Sander Kleikers

DXP 20210713 035 5080 LR

Wethouder gemeente Vught Toine vd Ven

DXP 20210713 042 5104 LR

Bestuurslid Bart Zegers

DXP 20210713 060 5186 LR

Magalie Raaijmakers (Talentvol) & Anka Aarts (Aarts Schilders): "Iedere werkgever die een stap wil maken met inclusief ondernemerschap kan de voucher van Talentvol inzetten. Maak er gebruik van!"

Frame 1662287 1280

Na de zomer start de videoserie 'Gewoon doen'

Prinses Laurentien 3 website

Volgende evenement: di 28 september met prinses Laurentien

>> klik hier om aan te melden
DXP 20210713 132 5523 LR

Fijne zomer!