Persfoto Maud Wilms gesneden

Kijk en luister

Peter Thuis klein

Peter Thuis

Bestuurder Gilde Opleidingen

"Persoonlijk contact is juist nu belangrijk voor deze doelgroep"

“Vanuit onze rol als werkgever hebben we de afgelopen jaren volop ingezet om de doelstellingen vanuit de participatiewet te realiseren. En daarom ingezet op intensieve samenwerking met de sociale partners in de regio", vervolgt Peter Thuis. "Samen zetten we medewerkers in op ondersteunende werkzaamheden binnen de administraties of het onderwijs. Ook hebben we samenwerkingsafspraken met de schoonmaak en de catering over de inzet van deze doelgroep. We merken dat deze medewerkers ontzettend loyaal en gemotiveerd zijn. Dat enthousiasmeert ons natuurlijk. Vooral omdat de betrokkenheid bij onze organisatie groot is en de medewerkers staan te springen om hun steentje bij te dragen." Sinds 2019 is het echter wat lastiger om mensen uit het zogenoemde doelgroepregister aan te stellen. "Daarom hebben wij de mogelijkheden onderzocht om eigen studenten van niveau 1 te laten toetreden tot het doelgroepregister om ze zo te plaatsen binnen Gilde Opleidingen. De ervaring is dat medewerkers uit de doelgroep veel begeleiding nodig hebben. Dat is in deze periode nog eens extra moeilijk geworden. Ze begeleiden op afstand via online communicatiemiddelen lukt niet altijd optimaal. Persoonlijk contact is juist nu hartstikke belangrijk voor deze doelgroep. Door ze een werk- of studieplek aan te bieden binnen een locatie van Gilde Opleidingen, houden we ze binnenboord."

Visie op inclusief ondernemen

"Vanuit onze rol als ROC hebben we een inclusieve samenleving hoog op de agenda staan. Naast het feit dat we vakmensen opleiden, waar veel vraag naar is vanuit regionale bedrijven en instellingen, hebben we ook een verantwoordelijkheid voor studenten die in een meer kwetsbare positie zitten. Ook van hen wordt verwacht dat ze uitstromen naar werk. De afgelopen jaren heeft Gilde Opleidingen fors geïnvesteerd in partnerships. Zo werken we samen met gemeenten, UWV, WSP en Leerwerkloketten. Verder hebben we pilots afgerond waarin we leren met werken combineren. Compleet met uitreiking van praktijkcertificaten zodat ook voor studenten die géén volwaardig diploma kunnen afronden arbeidsmarktwaarde kan worden vastgelegd. Ook voor volwassenen. Als Gilde Opleidingen ontwikkelen we steeds meer maatwerkopleidingen en trainingen waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans hebben op werk. Vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep is dat nu belangrijker dan ooit. Daarom kijken we bij de invulling van vacatures altijd of er ruimte is voor medewerkers uit deze doelgroep."

Boodschap aan anderen

“Heb begrip voor de zorgen van mensen in deze tijd. Probeer mensen zoveel mogelijk tegemoet te treden en zoek naar oplossingen en mogelijkheden om medewerkers hun werk goed te kunnen laten doen. Organiseer daar waar mogelijk een sociaal vangnet, door contacten met collega’s te stimuleren. En dan niet alleen zakelijke momenten, maar ook social talks. Blijf medewerkers waarderen om de veerkracht die ze tonen, laat je regelmatig zien en luister naar ze."


Website: Gilde Opleidingen

Kredietbank 5

Ruud van den Tillaart en Astrid Verblakt

Kredietbank Limburg is onze nieuwe partner

“Werknemers met schulden kosten de werkgever gemiddeld zo’n 13.000 euro"

Tel maar op: een lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en administratieve afwikkeling van loonbeslagen. Het Nibud heeft hier drie jaar geleden onderzoek naar gedaan. "Wij weten uit ervaring dat als een werkgever de schaamte durft te doorbreken, dit bespreekbaar maakt en zijn werknemer helpt, je heel gemotiveerde werknemers krijgt en je nog geld bespaart ook."

De Kredietbank komt in beeld als mensen een financieel probleem hebben waar ze zelf niet uitkomen. "We weten dat mensen zich schamen om te vertellen dat ze schulden hebben", vertellen algemeen directeur Ruud van den Tillaart en beleidssecretaris Astrid Verblakt. En vervolgen: "We weten ook dat door stress van schulden je intelligentie tijdelijk vermindert en je vaardigheden om in actie te komen afnemen. En dat mensen met een licht verstandelijke beperking of mensen die moeilijk kunnen lezen het extra zwaar hebben om uit de schulden te komen. Bij ons hanteren we de kernwaarden: kijk onbeoordeeld en toon medemenselijkheid. Zorg voor snelheid in het proces en werk resultaatgericht. Kortom stel je dagelijks de vraag: zou je door jezelf geholpen willen worden?”

Wat is de invloed van de coronacrisis op de financiële problematiek van mensen?

“De financiële problemen an sich zijn niet anders geworden", stelt Ruud. "Landelijke statistieken laten wel een toename zien. In 2019 waren er 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle, dan wel problematische schulden in Nederland. Dat aantal groeit in het slechtste geval tot wel 2,6 miljoen huishoudens als gevolg van corona. Zelfoverschatting of schaamte zijn redenen dat mensen niet eerder om hulp vragen. En als de stress door schulden nóg groter wordt, dan komen mensen niet meer in de actiestand en doen zij niet meer wat wij logisch zouden vinden. We zeggen dan ook wel dat hun startmotor kapot is. We proberen ze dan weer aan te slingeren op een positieve manier.” Astrid vervolgt: “Corona maakt wel, in tegenstelling tot de economische crisis van 2009, dat schuldeisers en banken meer coulance tonen ten aanzien van achterstanden. Ons beeld is dat ze niet van elkaar weten dat ze dat doen en het best zo kan zijn dat hierdoor momenteel een enorme schuldenberg vooruit geschoven wordt. Als er straks een vaccin is tegen corona en iedereen weer over gaat tot de orde van de dag, kan dat nogal gevolgen hebben voor mensen met schuldenproblematiek.”


Website: Welkom bij Kredietbank Limburg

Crowe

Crowe Foederer

Rob Meusen, Robbert Thijssen en Stephan Caris

Even voorstellen...

Bij accountantskantoor Crowe Foederer zijn 450 medewerkers in dienst. Allemaal professionals op het gebied van accountancy, tax, advisory en technology. Crowe Foederer is lid van Crowe Global, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren. Daardoor kunnen cliënten in meer dan 130 landen worden ondersteund en voorzien van lokale expertise. Rob Meusen (m), Robbert Thijssen (l) en Stephan Caris (r) werken bij de Roermondse vestiging.

Rob Meusen (42) is registeraccountant en kantoorleider van vestiging Roermond. Hij is verantwoordelijk voor het totale pakket aan dienstverlening vanuit dit kantoor.

Robbert Thijssen (37) is accountant in met name de samenstelpraktijk. Hij komt uit een ondernemersgezin en weet dus van huis uit hoe het runnen van een onderneming werkt. Robbert is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt al ruim 13 jaar bij Crowe Foederer.

Stephan Caris (46) is registeraccountant. Hij is ruim 20 jaar in dienst bij Crowe Foederer en actief binnen de auditpraktijk van het kantoor in Roermond. Stephan is voor een belangrijk deel betrokken bij de audit van non profit organisaties, zoals gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en stichtingen. Stephan woont samen met zijn vriendin in het landelijke Swartbroek.

Boodschap voor alle ondernemers

“Zorg voor een goede financiële boekhouding. Dat is de leidraad voor elke ondernemer. Ben je liever bezig met je vak of je onderneming? Zorg dan voor een goede betrouwbare partner die de gehele administratie overneemt. Met de juiste handvatten en automatisering ben je up to date voor wat betreft je financiële situatie zonder dat dit jou energie kost. Tenslotte: ondanks deze vreemde tijden, hou vol! Er komen lichtpuntjes aan de horizon en ‘normaal’ gaat hopelijk dit jaar weer dichterbij komen.”

Foto vlnr: Evertjan Jansen (Westrom), Robbert Thijssen, Rob Meusen, Stephan Caris
Website: Roermond - Crowe Foederer